Recept

Recept na staročeský perník,

jak jej pro nás zanechal pan Jiří Danda ( v roce 1980) , podřipský rodák z Roudnice n. L.

1)    Uvaříme med/ na1kg medu 1 dcl vody – nejlépe med tmavý), sbíráme pěnu – uvařeno je, až se pěna přestane dělat.

2)    Přidáme jemně natlučené koření – 9 druhů : kardamom,badyán,skořice,zázvor,hřebíček,anýz,koriandr,muškátový květ, pepř aj..

3)    Necháme vychladnout na teplotu 37-400C. To je velmi důležité jinak se nám z hmoty udělá guma  !!!!

4)    Do medu s kořením vmícháme hladkou mouku tak, aby směs byla velmi hustá kaše.

5)    Necháme uležet nejméně 14 dní. Směs vydrží až dva roky, ale musí se chránit před vysycháním.

6)    Polotovar před použitím zvolna přivedeme na teplotu těla, ne více.

7)    Na pomoučněném vále vpravíme další hladkou mouku tak, aby těsto bylo značně tuhé a nelepilo se na ruce – těsto důkladně propracujeme.

8)    Můžeme přidat i vejce, ale není to nutné.

9)    Vyválíme plát na sílu tužky, může být i tenčí, vykrojíme příslušný kus a vmáčkneme do olejem vytřené formy.Urovnáme válečkem, nejlépe   vmáčkneme těsto palcem do formy, vyklopíme, odkrojíme přesahující těsto a vnitřní vybírání.

10)  Plech namažeme včelím voskem a připravené figurky dáme péci do slabě vyhřáté trouby – spíše sušit – 100-1200C.

11)  Až okraje a vršky začnou „žemlovatět (zlátnout)“, perníkové figury potřeme celým rozšlehaným vejcem do kterého můžeme přidat karamel – směs přiměřeně naředíme.

12) Nátěr se provádí dvakrát až třikrát. Pečeme velmi zvolna, asi ¾ hodiny